Houten tuinmeubelen

Geloof het of niet, er zijn ongelooflijk veel boomsoorten op deze planeet. Er zijn ongeveer 60.065 verschillende soorten die in de bossen over onze wereld voorkomen. Hier in onze lengtes vind je maar een tiental verschillende houtsoorten die je niet alleen kunt bewonderen, maar ook kunt kiezen als het gaat om het kiezen van het juiste hout voor meubels. Deze omvatten bijvoorbeeld sparren, eiken en beuken – de meest populaire houtsoorten in huis op de markt. De verschillende soorten verschillen niet alleen in nerf en kleur, maar ook in structuur en dichtheid. Deze eigenschappen worden als bijzonder belangrijk beschouwd voor de verwerking van tuinmeubelen, want het moet er immers niet alleen mooi uitzien, maar ook robuust en duurzaam zijn. 

Het juiste hout voor tuinmeubelen 

In het verleden zijn houtsoorten als grenen en teak gebruikt. Tegenwoordig worden acacia en eucalyptus ook in dit land steeds populairder. Wie voor tuinmeubelen kiest, heeft tegenwoordig keuze te over, want nog nooit was het aanbod aan verschillende houtsoorten zo groot. De meubels moeten niet alleen bestand zijn tegen brandende hitte, maar vooral ook bestand zijn tegen sneeuw en regen. Hoe lang het meubelstuk uiteindelijk overleeft, hangt vooral af van de houtsoort en houtbescherming. Hardhout leeft over het algemeen iets langer dan coniferen. Zuidoost-Aziatisch teak en acacia behoren nog steeds tot de weerbestendige houtsoorten, omdat ze een waterafstotende eigenschap hebben en daarom bijzonder geschikt zijn voor tuinmeubelen. Een selectie exclusieve tuinobjecten vind je hier. 

Teak – robuust en betrouwbaar 

Teak wordt als bijzonder robuust en betrouwbaar beschouwd. Bovendien heeft het een aangenaam warme, bruine kleur. Tuinmeubelen van teak zien er niet alleen bijzonder elegant uit, maar zijn door de hoge densiteit ook zeer weerbestendig. Ze zijn bij uitstek geschikt voor buiten. Het robuuste hout komt uit het zuidoosten van Azië en is goed voorbereid op ons klimaat. Meubels van teakhout kunnen het hele jaar zonder problemen buiten blijven staan. Deze meubelen zijn probleemloos bestand tegen vorst, kou en vocht. De zwarte nerf is ook kenmerkend voor het hout. Een speciale oppervlaktebehandeling is ook niet nodig. 

Acacia meubels 

Acacia gedraagt ​​zich in principe hetzelfde als het populaire teak. Het hout hoeft ook niet geïmpregneerd te worden, want het hout komt uit het zuidoosten van de Verenigde Staten en is extreem weerbestendig. Het hout is bijzonder zwaar en massief, wordt als zeer robuust en extreem duurzaam beschouwd. Acacia ziet er ook goed uit. Na verloop van tijd krijgt het hout een donkerder tintje (het wordt een beetje donkerder) en ziet het er altijd bijzonder elegant en chique uit. 

Eucalyptus en douglasspar 

Tuinmeubelen van eucalyptus of douglasspar zijn momenteel bijzonder trendy. Eucalyptushout behoort tot de lagere prijsklassen, aangezien het hout erg snel groeit. De rode eucalyptus is het meest geschikt voor buitengebruik, maar het hout moet worden beschermd tegen zon en water. De meubelen dienen daarom altijd afgedekt te worden met een zeildoek. De Douglasspar komt uit Noord-Amerika en is een van de vaste coniferen op aarde. Desalniettemin is het hout gevoelig voor schimmel, daarom mag dit hout in geen geval geïmpregneerd worden!

Vuren tuinmeubelen 

Vuren is ook mooi om te zien, maar het kan niet zonder impregnering als je de meubels buiten wilt zetten. Vurenhout wordt beschouwd als een zeer zachte houtsoort en wordt daarom ook gebruikt voor de papierproductie. Ook deze boom groeit erg snel en zorgt dus niet alleen voor een lagere prijs, maar ook voor een goede afwerking door zijn hoge elasticiteit. Vuren zijn echter vatbaar voor schimmel. 

Tuinmeubelen gemaakt van larikshout 

Lariks hout is een van de inheemse houtsoorten en is sterker dan grenen of sparren. Larikshout wordt ook steeds weer gebruikt in de bruggenbouw. Het hout heeft een kenmerkende nerf en kan overtuigen door zijn roodachtige toets. Het hout kan ook punten scoren met een volledig natuurlijk “wapen” tegen zogenaamde “roofdieren”: het heeft een bijzonder hoog harsgehalte, wat het risico op rot minimaliseert. Om deze reden is het hout ook iets duurder dan bijvoorbeeld sparren en grenen. Impregneren is echter ook noodzakelijk voor larikshout. Mocht u een bepaalde houtsoort voor uw tuinmeubelen niet gemakkelijk kunnen kiezen, dan bestaat ook de mogelijkheid om eenvoudig verschillende houtsoorten met elkaar te combineren. Afhankelijk van de nerf en kleur van tuinmeubelen kan een houtcombinatie in ieder geval zinvol zijn en een echte eyecatcher zijn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *