Back tot the fifties 

Iedere periode wordt gekenmerkt door een aantal typische trends of hypes uit die tijd. Zo werden de jaren ’50 gedomineerd door een aantal kenmerkende trends wat betreft jaren 50 kleding en stijl. 

De jaren ’50

Dit decennium wordt heel vaak gekenmerkt door de New Look van Dior, televisie als inspiratiebron voor kleding en de geboorte van Rock ‘n Roll. Dior’s New Look uit 1947 stond symbool voor nieuwe hoop die in de naoorlogse periode samen met stijl liefdevol werden omarmd. Het populaire zandlopervormig silhouette werd vergezeld van de smalle potloodrok.

De prêt-à-porter mode (ook wel ready to wear) deed haar intrede. Vroeger enkel bereikbaar voor de rijken, tegenwoordig ook voor de middenstand. Mannen en vrouwen waren vooral op familie en huis gericht waardoor de mode veranderde. Een jurk moest vooral praktisch maar aantrekkelijk zijn.

Aangezien vrouwen ook sociale bijeenkomsten moesten entertainen en bijwonen, ter promotie van de carrière van hun man, konden ook cocktailjurken (korte versie baljurk) niet ontbreken. Buitenshuis dienden vrouwen een hoed te dragen. Ook handschoenen, kort (overdag) of lang (avond), werden ten alle tijde gedragen.

Mannen verschenen meestal in een pak. Jonge mensen kleedden zich vaak als hun ouders, met de gekende populariteit van de ‘moeder/dochter’-look.

Ook halverwege de jaren 50 kleedden vrouwen zich voor hun man met essentials als corrigerende kleding (zoals jarretels, stiletto’s en punt bh’s) om de natuurlijke vrouwelijke vormen te benadrukken.

De welvaart ging er op vooruit en reizen werd betaalbaar. Zo namen etnische invloeden op de mode toe. Heel populair waren Hawaiiaanse zomerprints.

Veranderingen op sociaal vlak gingen gepaard met nieuwe economische feiten. Zo bleven heel wat jongeren thuis, hoewel ze voor de oorlog al aan het werk moesten zijn. Vroeger kleedden jongeren zich zoals hun ouders, maar een meer opstandige stijl won aan populariteit.

De Engelse Teddy Boys lanceerden als eerste en totaal onafhankelijke jongerenmode, meer overdreven dan de Edwardiaanse stijl. Kenmerken: dunne stropdassen, smalle en strakke broeken kort gedragen om hun opzichtige kousen te showen. Grease lanceerde in de USA dan een Rock ‘n Roll stijl op vergelijkbare wijze.

Eind jaren 50 deden twee nieuwe looks hun intrede. Niet alleen Dior was een vooruitstrevend designer, ook Balenciaga was invloedrijk. Hij creëerde losse kleding met passende voorkant, korte mouwen en een open rug. De vormeloze ‘sack dress’ was in fel contrast met de jurken met zandloper silhouette van voorheen.

In 1958 presenteerde Yves Saint Laurent de Trapeze Dress voor Dior, een waar succes! Een jurk met wat meer vorm dan de sack dress, maar met het gevoel van comfort en vrijheid. Dit type evolueerde uiteindelijk verder tot de babydoll style van de jaren ’60.

It’s all about contrast

De modewereld werd in de jaren ’50 gedomineerd door tal van contrasten. Kinderen wilden zich onderscheiden van hun ouders, maar ook met verschillende vormen en kleuren.

Zeer populair waren zowel de wijde silhouette rokken als de pencilrokken met nadruk op het vrouwelijk figuur. Pantalons werden voorgoed geweerd uit de kleerkast van de vrouwen. Nauwsluitende blouses op een rok en getailleerde kostuums werden de stijl van de jaren ’50.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *